Om oss

 100 år med mattor

Nessims hundraåriga historia är full av äventyr, resor och förändring. Nu har vi återigen plockat fram vildmarkshatten, snörat på oss vandringskängorna och utan fruktan gett oss ut på vårt kanske största äventyr någonsin - att öppna en affär på internet! 

Visst tycker vi fortfarande att känslan när du ser och upplever något nytt med alla dina sinnen är oslagbart, men... Internet är ganska "awsome". Hela världen finns så gott som en knapptryckning bort. På en och samma kväll kan man utforska Waitomo Glowworm-grottan och bestiga pyramiderna i Chichen Itza, och ändå hinna med ett avsnitt av favorit-tv-serien och somna gott i din egen säng.

 Vill du läsa mer om vår historia nedan...

I vilket en kombination av krig och äventyrslusta resulterar i ”den orientaliska mattans” etablering i de svenska hemmen. Tack vare en ung, äventyrslysten matthandlare, med stor nyfikenhet, och på grund av det ödesdigra skottet i Sarajevo fick svenskarna tillgång till annat än trasmattor och hemknutna ryor. 

Jean Benjoam Nessim föds 1887 i den bulgariska handelsstaden Varna. Hans familj driver en exportfirma inom jordbruksprodukter och Jean börjar som 17-åring att resa till Mindre Asien och Egypten för företagets räkning. Under sina resor får han upp ögonen för den orientaliska mattan och köper snart på sig en så stor kollektion att han kan åka till London och etablera sig i mattbranschen. Efter en tid flyttar han till Bryssel och börjar förse de förmögna familjerna på kontinenten med orientaliska mattor. 

Jean hör talas om den stora konst- och industriutställningen, Baltiska mässan (15 maj - 4 oktober 1914), i Malmö och packar utan att tveka med sig en mängd orientaliska mattor och beger sig till den skånska metropolen. Utställningsområdet, i den nuvarande Pildammsparken, påminde, med sina stånd och paviljonger den myllrande folkmassan och allehanda märkvärdigheter, om Konstantinopels basarer och Jean trivs som fisken i vattnet. Han knyter kontakter och fick ofta rycka in som tolk när språkbarriärer skulle överbryggas. Med ett medfött sinne för språk, hade han under sina många, långa resor snappat upp kunskap i de mest skiftande språk; till och med den besvärliga skånskan.

Första världskriget bryter ut och Jean Nessim finner sig strandad i Malmö. När den första chocken har släppt lyckas den driftige mannen med hjälp av kontakter och inflytelserika vänner få sitt mattlager transporterat till Sverige. Han etablerar sig som affärsman och öppnar sin första butik i Malmö: Orientaliska Mattaffären på Hamngatan. Tack vare den framgångsrika kombinationen av sinne för affärer och kunskap om den orientaliska mattan han kommit att älska, kommer Jean Nessim att etablera den orientaliska mattan i Sverige och lär snart svenskarna att uppskatta den som konst. 1914 träffar Jean sin blivande hustru, Karin Jansson. De får två barn tillsammans: Nils och Karin.

Svenskarna är överförtjusta i de vackra, färggranna handknutna mattorna och affärerna blomstrar. 1916 flyttar Orientaliska Mattaffären till större lokaler på Hamngatan och fil dr Adolf Anderbergs konsthandel blir en uppskattad granne. Jean och Adolf besöker varandras förrättningar flitigt och det samma gör deras kunder. Synergieffekten är märkbar och när Orientaliska Mattaffären 1922 flyttar till Stortorget (nuvarande biografen Spegeln) utökar Jean sitt sortiment med andra högklassiska bohagsdetaljer: möbeltyger, gardiner och armaturer. Snart kan man beskåda hela miljöer med bland annat möbler från den kända danska stilmöbelfirman Lysberg & Hansen. I gengäld finns Nessims vackra mattor att beskåda i deras butik i Köpenhamn. Samarbetet blir en succé och kort därefter tar Jean med sig konceptet till Norge och öppnar en mattavdelning på det etablerade varuhuset Sten & Ström i Oslo. 

I början av 30-talet var det återigen dags för större lokaler och det för malmöbor välkända huset på Södergatan, det så kallade Perlowska (Axelssonska) huset köptes in och byggdes om. 1934 stod det klart för inflyttning. En filial öppnas i Göteborg och Jean är nu även delägare i en exklusiv mattaffär i dåtidens centrala Stockholm (vid Berzelii park). Affärerna blomstrar och framtiden ser ljus ut när Tyskland, plötsligt, våren 1938, annekterade Österrike - vilket orsakade en stigande oro för att ett nytt krig skulle bryta ut i Europa.

Väl medveten om svårigheterna att importera varor under en krigsperiod samlade Jean Nessim snabbt ihop så mycket kapital han kunde och reste, på vinst och förlust, brådstörtat till Persien (i dag Iran) på en inköpsresa. Tack vare sina tidigare, goda, kontakter i landet lyckades han köpa upp en stor mängd mattor som han tog med sig tillbaka till Sverige, innan andra världskriget bröt ut.

Mitt under brinnande världskrig dör Jean Nessims hustru Karin, 1940. 1942 gifter han om sig med Ulla Hagberg och tillsammans får de två döttrar, Louise och Suzanne. Båda dessa kommer att ägna sig åt kreativa yrken; Louise som fotograf och Suzanne som konstnär. Efter andra världskrigets slut reser Jean till Ryssland i jakt på äldre mattor och antikviteter. Kort efter hemkomsten 1946 avlider han vid en ålder av 59 år.

I vilket arvtagaren till mattimperiet, Nils Nessim, tar över verksamheten, utökar antalet butiker, startar egen produktion, värvar Sigvard Bernadotte, går på skattjakt med välkänd äventyrare och blir alltmer uppslukad av kinesiska antikviteter. Hans spännande livsresa avslutas som konsul på Malta.

Efter faderns död tar barnen från det första äktenskapet över verksamheten. Karin och hennes make Tore övertar affären vid Drottningtorget, där de bor tillsammans med sina barn Tomas och Jaques. Sonen Jacques, som blir musiker och författare, har skrivit ett flertal böcker om sin barndom, sin uppväxt och sin familj (Shimonoffs längtan, Swiss Made med flera).

Nils Nessim, som redan åren innan faderns död hade tagit över ansvaret för företaget och expanderat ytterligare, tog över all övrig verksamhet. Nils, tog realexamen vid Malmö handelsgymnasium 1933, studerar och praktiserar utomlands några år (Tyskland 1935, England 1936, Frankrike 1937, Italien och Orienten 1938) innan han 1939 gifter sig med Märtha Wide och börjar arbeta i faderns bolag. 1941 gör han sitt första egna mattaffärsövertag; en blygsam anrättning vid Norrmalmstorg i Stockholm. Namnet blir Mattutställningen AB Nils Nessim och enligt faderns manér utökar han försäljningen med textilier, möbler, armatur, keramik, tavlor och annan inredning. Efter krigsslutet expanderar Nils och öppnar filialer i Örebro, Linköping och Kristianstad. I Stockholm äger han butikskedjan AB Mjuka Golv, med fem butiker samt startar en exklusiv antikaffär på Strandvägen i Stockholm. Under 1950-talet avvecklar han samtliga butiker, förutom de tre i Malmö, Göteborg och Stockholm, där verksamheten utökades med inredningar av fartyg och offentliga miljöer. Under en tioårsperiod får Nils och Märtha fem barn tillsammans (döttrarna Maud 1940, Mona 1941, Madeleine 1944, Marie 1947 och sonen, Mikael 1951).

I slutet av 1940-talet öppnar Nessims Textilateljé i Kristianstad och där vävs under några år röllakan- och flossamattor designade av bland andra Sigvard Bernadotte, Solweig Westerberg och Aina Kånge.

Under 1950-talet reser Nils Nessim på inköps- och försäljningsresor över hela världen, skapar affärsrelationer och knyter kontakter. Samtidigt börjar han alltmer intressera sig för kinesiska mattor och antikviteter och lyckas, i slutet av 1950-talet, att som första utlänning få tillstånd att importera konstföremål därifrån. Framför allt intresserar han sig för objekt från Ming-dynastin, bland annat skulpturer med religiösa motiv i brons, trä och jade, samt det klassiska blå-vita porslinet. Under en period hade Nils förmodligen den största privata samlingen av kinesiska mattor utanför Kina. Våren 1960 visas delar av hans samling av Malmö Museum, i samarbete med Östasiatiska museet i Stockholm, dit en antik kinesisk matta doneras. Själv delar han med sig av sin kunskap och entusiasm genom böcker, artiklar och föredrag. 

Nils Nessim var en uppskattad sällskapsmänniska och hade ett stort och varierat umgänge. 1962 tackade han ja till att följa med Rolf Blomberg och Lars Widding i jakten på Resare-Benkt Oxenstiernas skatt på Lidö.
Bakgrunden var att äventyraren Rolf Blomberg, flera år tidigare, påstod sig ha haft kontakt med en ande, utsänd av Oxenstierna, när han övernattade på Lidö herrgård. Författaren Lars Widding, som vid den här tiden arbetade som journalist på Expressen, hade redan tidigare följt Blomberg på en skattjakt och nu var det dags för ett nytt reportage, ett om ”Expedition Silverskatten”.

Vid en sammankomst på Travellers Club avslöjade Rolf sin plan för vännen Nils, som direkt anslöt sig, tillsammans med sonen Mikael, då elva år. Med följde även Rolfs son Anders, som var jämnårig med Mikael. Efter en lång natt och mycket grävande slutade historien snöpligt med att skattletarna kör spadarna i ett vattenledningsrör.

I slutet av 1960-talet drar sig Nils Nessim tillbaka från affärslivet och flyttar till Lausanne, Schweiz, innan han, 1970, blir svensk honorärkonsul på Malta. Han avlider i Stockholm, i slutet av 1974.

I vilket riskkapitalisten Penser sånär sjabblar bort företagets själ och två persiska bröder skyndar till undsättning. 

1976 säljs Nessims då inget av barnen vill ta över familjeverksamheten. Efter affärsmannen Erik Pensers aktieuppköp (1980) och företagsombildning introduceras bolaget 1983 på börsens OTC-marknad. Ungefär samtidigt började företaget bygga upp sin inredningssektor. 1983 förvärvas Roy Simonsson Inredningar AB – ett Göteborgsbaserat inredningsföretag som under senhösten 1984 fick en betydande inredningsorder för Hotell Riverton i Göteborg. Verksamheten för inredning stod 1984 för 75% av totalomsättningen. I Göteborgsverksamheten fanns även en intressant nisch inom leasing av mattor till mässor och utställning. En av nordens största grossistföretag inom orientmattor och Nessims huvudleverantör på bland annat Kinamattor, Bargi AB, köper 1987 företagsnamn, lager och lokaler. Verksamheten renodlas åter till handel med mattor och framförallt med fokus på kvalitetsmattor från Orienten.