Vanliga frågor om Mattköp på Nessims (FAQ)

Köpa matta via webbutiken

Hur mycket kostar frakten?

Fri frakt gäller inom Sverige vid köp mellan 1000-100 000kr och för leveranser som väger <20kg vikt samt paketlängd <150cm och som kan avhämtas hos fraktombud.

Frakt tillkommer för sändningar där ordervärdet är <1000kr eller där paketlängden >150cm och om vikten för sändningen är >20kg.

Priset för frakten kan räknas fram för produkter lagda i kassavagnen via "Varukorgen" som finns i huvudmenyn längst till vänster.

Frakten framgår alltid också i kassan innan man godkänner köpet.

Om du bor utomlands kan du se vad frakten kostar i kassan innan betalning.

 

 

Hur vet jag när min beställning har skickats?

När dina varor skickas iväg, får du ett mejl (till din angivna adress) med spårningsnummer. Med hjälp av det kan du enkelt se var dina varor befinner sig och när de beräknas ankomma.

 

 

Min order går inte igenom. Vad ska jag göra?

Prova med en annan webbläsare eller uppgradera din ordinarie. Om det fortfarande inte fungerar, vänligen kontakta oss, så hjälper vi dig.

 

 

Betalning i webbutiken

Vilka betalsätt godkänner Nessims?

Du kan betala med kort eller mot faktura. Läs mer under Köpvillkor.

När dras betalningen från mitt konto?

Vid kortbetalning dras pengarna omedelbart. Har du valt faktura sker det när du betalar den.

Min betalning avvisas. Vad kan jag göra?

Kontrollera först att rätt kortuppgifter angivits och om problemet kvarstår kontakta din kortutgivare.

 

Leverans av mattor

Hur lång leveranstid har ni?

Normallt sett får du din matta inom 1-5 arbetsdagar. Vi behandlar, packar och skickar vi iväg din beställning 1:a vardagen efter din beställning.

Varan kan även avhämtas i butiken i Malmö eller i Stockholm.

Levererar ni utanför Sverige?

Ja, vi skickar till andra länder.

Returer av matta

Returfrakten ingår inte i köpet. Det går även bra att returnera varan direkt till vår butik i Malmö eller Stockholm.

Eget konto

Som registrerad kund kan logga in på dina sidor där du har tillgång till dina ordrar och kunduppgifter.   

Om mattor

- (Läs mer nyttig fakta om mattor)

Bör jag använda halkskydd?

Vi rekommenderar att ni alltid använder halkskydd. Det ökar mattans livslängd och förhindrar att mattan rör på sig.

 

Varför varierar utseendet på en del handknutna mattor? 

Alla handknutna mattor är individuella konsthantverksprodukter. Tillverkningsmetoderna och de estetiska principerna varierar och därmed även resultatet. En del nomadmattor har till exemel abrasher. En abrash är en naturlig färgskiftning som uppkommer då man använder garn från en eller flera färgbad. Det ska inte uppfattas som en defekt hos mattan utan ses som en naturlig variation, som ger mattan större charm.

 

Sker tillverkningen av era mattor med hjälp av barnarbete?

Vi inspekterar och besöker kontinuerligt våra produktionsområden. Då kan vi på plats försäkra oss om att inget barnarbete förekommer.

 

Min matta luddar. Är det fel på den?

Det är normalt att en ny matta kan ludda av sig lite i början. Det beror på överskott av den klippta luggen från tillverkningen som kommer upp till ytan. Detta brukar försvinna efter några dammsugningar och är inget att oroa sig för. Vi rekommenderar att man låter det ske över tid, istället för att slita på mattan med intensivt dammsugande.

 

Mattvård

- (Läs mer om mattvård)

Hur tvättar jag min matta?

Vi rekommenderar alltid att du lämnar din matta till en professionell matttvätt. Att tvätta mattor är ett hantverk. Hur lyckat resultatet blir är i högsta grad beroende på mattvättarnas erfarenhet och noggrannhet. Man kan alltid ytrengöra mattan med en fuktig trasa som strykes över mattan i luggriktningen. Viktigt att kontrollera först att trasan inte färgar av sig på mattan. Om mattan blir blöt finns risken att vissa av mattans färger fäller av sig på intillliggande färger.

Akut fläckbehandling?

Tänk på att i första skedet inte trycka ner fläcken i luggen. Man ska vara försiktig med användandet av rengöringsmedel. Många av dessa kan försvåra en senare fläckbehandling samtidigt som det kan bildas en ny fläck efter rengöringsmedlet.

 

För bästa resultat ska utspilld vätska genast avlägsnas:

  1. Lägg på kökspapper och låt vätskan absorberas. Upprepa ett antal gånger med nytt kökspapper tills vätskan är borta.
  2. Ha en fuktad handduk eller trasa till hands för att nu spä bort den resterande vätska. Första gången i luggens riktning. Skölj trasan och upprepa behandlingen. I detta skede kan man gnugga luggen fram och tillbaka. (OBS! Kontrollera först att trasan inte färgar av sig.)
  3. Torka nu med en handduk genom att gnugga luggen. Avslutningsvis stryks luggen i rätt riktning med handduken. Mattan kanske nu luddar av sig, vilket är normalt och endast är överskottsull från klippningen.
  4. Nu är förhoppningsvis fläcken borta. Innan luggen torkat ordentligt ser den något mörkare ut än innan.

Min matta har ett veck, hur tar jag bort det?

Normalt sätt försvinner eventuella veck och skrynklor när matta har fått ligga plant en stund. Om du vill snabba på processen kan du lägga något tungt på vecket. Vissa veck kan också pressas bort med ånga eller strykjärn. Ring oss för vidare information.

Sök gärna bland de vanligaste frågorna vi får innan du kontaktar oss.